söndag 12 september 2010

Simson hår



Historien om Simson finns återberättad i Bibeln. Han var en dommare och guds nasir. En nasir var helgad åt Gud på ett speciellt sätt, det är ett hebreiskt ord som betyder ”avskild”. En nasirs yttre tecken skulle vara att hans hår växte fritt, ingen rakkniv fick gå över hans huvud så länge han var nasir. När han upphörde att vara nasir skulle han raka av sig håret och därmed hans nasirtecken.
     Simson var nästan övermänskligt stark och Filistéerna som under denna period var i krig med Israel hade en hövding som hade erbjudit en kvinna som hette Delila rikedomar för att få veta hur de skulle kunna bli honom övermäktiga. Delila fick med hjälp av sin list och kärlek Simson att tillslut avslöja sin hemlighet – att han var Guds nasir och att om man rakade av honom håret skulle han förlora sin styrka och bli svag som alla andra människor.
     När Simson sov kallade Delila på en man som skar av honom hans sju flätor och Simson förlorade då sin styrka. Han blev tillfångatagen av filistéerna och de stack ut ögonen på honom och satte honom i slavarbete.



     Månader senare samlades Filistéerna till offerfest för sin gud Dagon i ett Tempel. Festen var full av män och kvinnor och alla filistéernas ledare var där. Filistéerna hade tagit med sig Simson till offerfesten i Dagons tempel för att göra sig lustiga över honom. Simsons hår hade börjat växa ut igen och Simson ropade till Gud att han en sista gång skulle få bli styrkt för att hämnas på filistéerna. 
     Gud hörde hans bön och Simson ställde sig med sitt långa hår mellan två pelare i palatset och krossade dem så att hela templet föll samman och alla dog.


Inte SÅÅÅ oviktigt med hår längre, nej, just det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar