tisdag 5 oktober 2010

Mohawks/Mohikan



Mohawks frisyren är uppkallad efter Mohawks folket som var ett ursprungsfolk/indianer som bodde runt omkring New York trakten. Mohawks männen rakade sina huvuden men lämnade ca tre fingrars bredd i mitten av pannan till slutet av nacken när de skulle ut i krig. Denna frisyr användes alltså bara i krigföring eftersom Mohawks indianerna ansåg att håret var i nära anslutning till skaparen och därför fick växa långt.



Runt omkring central Asien och Altajbergen har man också hittat avbildningar av krigare med frisyrer liknande Mohawks. Där levde ett nomad folk kallade "Skyter" från vilka man hittat konstverk daterade ca 600 f.kr med Skytiska krigare i Mohawks.



Under andra världskriget använde sig en del Amerikanska soldater, bland annat fallskärms-jägare från luftstyrkorna av Mohawks för att skrämma sina fiender.



I början av 50 talet bar inte bara krigare frisyren längre utan istället blev den populär bland vissa Jazz musiker och även en del, mer upproriska, tonårs tjejer bar dem.
Idag har Mohawks-hår blivit en del av mainstream modet och associeras nog närmast till punk och rock.



Beroende på vilken subkultur bäraren anser sig tillhöra varierar utseendet på Mohawken och i vissa fall har varianterna fått olika namn som påminner om Mohawk. Tex "dethhawk" som refererar till goth och post punk och "frohawk"som ibland syns på afro-amerikanska punkare, raveare och old-school hip hop fans. Den sist nämnda stilen användes av krigare i den Afrikanska stammen "Mandinka".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar