söndag 5 september 2010

Dreadlocks



De första historiska dateringarna av dreads kommer från norra afrika i egyptisk kultur. I indisk kultur beskrivs även guden Shivas hår som om det vore någon form av dreadlocks. Än idag är det nästan bara skl "heliga" människor i Indien som använder sig av dreadlocks. Andra historiska folkslag som använt sig av dreadlocks är Aztekerna vars präster hade som regel att låta sitt hår växa orört så att det kunde bli ihoptovat.




     Dreadlocks är rastafariernas speciella frisyr och symboliserar utveckling och liv. De är hoptovade lockar som aldrig klipps, kammas eller stylas. Enligt Tredje Moseboken står det. "Ni skall inte rundklippa kanten av ert huvudhår, inte heller skall ni stympa kanten av ert skägg.” Rastafarierna tolkar bibeln på sitt eget sätt vilket har lett till dessa dreadlocks. Rastas bär sina dreads med stolthet och anser att de är ledningar som upptar gudomlig energi och inspiration från Jah. Ju längre ens dreads är, ju längre har man följt Jah och varit hängiven åt rastafari. 




     I väst har dreadlocks blivigt populärt bland vissa subkulturer, som till exempel i New Age rörelsen och bland hippies. Båda kulturerna bär dreadlocks för liknande skäl som Rastafaris som symboliserar ett slags avvisande mot statskontrollerade och mass-merchandising kultur. Personer från subkulturella grupper såsom crust punk, synth och Goth bär ofta dreads, i många fall detta görs enbart för stil, men stilen i sig har betydelse för dessa grupper. Många av de subkulturella stilarna använder ofta konstgjorda "dreadfalls" gjorda av syntetiska hår.
     Därmed sagt så bjuder jag på en gammal bild på mig själv med synthdreads/dreadfalls! :D





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar