söndag 3 oktober 2010

Henna





Henna är en växt som man kan utvinna färg ifrån som sedan används för att färga bland annat hår, hud, läder och ull. Det mest kända användningsområdet i västvärlden är att färga sitt hår med det. 



Man utvinner färg från henna-växtens blad genom att torka dem och sedan pulverisera dem. När man pulveriserat dem blandar man ut pulvret med vatten, citron eller starkt te för att få till en creme/pasta att färga håret med, men innan man kan färga håret måste cremen "vila till sig" i ca 10 timmar. Det är alltså att rekommendera att blanda färgen kvällen innan man vill använda sig av den. 
Henna finns BARA i mörkrödbrun - röd färg. Om det står "svart henna" eller andra färger så betyder det att hennapulvret är utblandat, oftast med "indigo" som kan erhållas från en mängd olika växter. 
Fördelen med henna är att resultatet kan bli väldigt levande då färgen helt bygger på hårets naturliga färg. Speciellt hår med gråa inslag kan tyckas bli mera levande med henna än med kemiska färger. 





Nackdelen är att resultatet är mycket svårare att kontrollera och förutse. Varje behandlig ger ifrån sig en mängd färg, och beroende på underlaget och tiden färgen sitter i kan varje färgning bli olika. Pga detta använder sig de flesta frisörer inte av Henna. Dock vill jag mena att vissa frisörer går till överdrift med skitsnack om "hur dåligt" henna är, typiska försäljningsknep kan jag känna! It is what it is! 
Man kan få allergiska reaktioner av henna, även om man inte fått allergiska reaktioner på "vanliga" kemiska färger, och blekta hår skall med fördel inte behandlas med henna. 
Nu för tiden finns en del skl "eko-frisörer" vilka inte vill använda sig av kemikalier och specialiserar sig på naturliga ämnen och kall-pressade dofter och oljor. De använder sig bara av växt färger.
Personligen kan jag inte tänka mig att jag skulle orka använda mig BARA av naturliga ämnen i friserandets värld och Henna är nog inte riktigt min grej. Speciellt som att det är väldigt svårt (näst in till omöjligt) att få till ljusare färger. Däremot tycker jag många naturliga oljor kan fungera bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar