onsdag 29 september 2010

komplexiteten med blonda färger



Varför är det så svårt att få blont hår? Därför att blekning INTE är en färg, det bara bleker helt enkelt! man kan likna det vid att klorera kläder för att få dem ljusare - det bleker, men blir inte en fin färg för det.

Håret har pigment -melaniner i sig. Ju mörkare hår du har desto mer varma pigment består det av. Den underliggande skalan på melaninet/pigmenten i hår från svart- bont ligger på från mörkrött-ljustgult. Det är därför vissa blir oranga/pissgula, när de bleker håret och det är också därför det är mycket svårare för någon med väldigt mörkt hår att få en snygg blond färg. 
Ännu jobbigare blir det att bleka om man färgat ett mörk färg för att sedan vilja bli ljusare. Blekningen måste då ta sig igenom både en färg med pigment i och sedan de naturliga färgpigmenten. 
viktig parentes: Blekning och avfärgning funkar på samma sätt. Det är i princip samma sak!



För att bleka och få en snygg blond färg krävs alltså i de flesta fall en dubbel behandling/färgning. Först en blekning och efter det en toning som färgar in den färgen man faktiskt vill ha på håret. Ofta en kall toning som då tar bort en del av de gula pigmenten. 



Färgning är egentligen inte annorlunda från vanlig basic färglära som man lärde sig när man var liten på bild-lektionerna. Vissa färger tar ut varandra eller kompletterar varandra. Lila tar ut gult (därav silverschampo och användningen av lila produkter till blonda hår, jag är personligen mycket mer fäst vid silverinpackningar) rött neutraliseras av grönt, orange neutraliseras av blått och så vidare! Förstår man teorin kan man prova i praktiken, vilket såklart inte alltid är lätt för en amatör eftersom det är ett vågspel. 

PS: Alltså pga detta mitt utbrott mot skl "Hollywood frisörer" i inlägget för ett tag sedan som enligt mig inte kan blondera snyggt. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar