söndag 2 januari 2011

Viking hair

Stylist: Olivier le Brun
 
Utgrävningar av vikinga-gravar har visat att man använde sig av många verktyg när det gällde konsten att sköta sitt hår. Man har hittat kammar, rakblad och även pincetter gjorda av metaller men också av ben och hästhovar som användes för att plocka ögonbrynen med. Vikingarna var kända för sin välgjorda kammar och materialen de använda sig av för att göra kammarna varierade från trä olika djurben och trotts den långa avståndet -till och med elfenben. Många vikingakvinnor bar deras kammar i en liten väska kring halsen tillsammans med andra personliga ägodelar.

Viking kam med fodral
 Precis som i de flesta andra kulturer under historiens gång var frisyren och ens hår en stark symbol för vilken status man hade i samhället. Män hade i allmänhet håret page-långt, förutom trälarna/slavarna som vanligtvis hade det ordentligt kort. På många håll blektes håret och skägget till en gulaktig ton. För att kunna bleka håret utvann man lut från aska -ett slags frätande ämne.

Stylist: Olivier le brun
Kvinnor verkade generellt ha färre hårstilar än män. Ogifta kvinnor hade ofta utsläppt eller flätat hår medan gifta kvinnor istället hade håret uppsatt i en knut. Även här bar kvinnliga trälar kortare hår så att samhällsstatusen inte skulle förväxlas. Kvinnor bar också ofta huvudbonader, både som accessoar och för värme. Pannband var bland annat vanligt. Dessar var självklart i bättre och vackrare material samt bättre utsmyckade ju högre status man hade i samhället.

Bild ca 1300-talet
 En välkänd viking historia är den om kung Harlads hår (sent 800-tal). Harald ville gifta sig med Gyda som inte ville gifta sig med Harald eftersom hon inte tyckte att han var mäktig och rik nog. Harald svor därmed att han skulle inta hela Norge och inte tills dess han hade gjort det skulle han klippa sig. Hans hår växte jätte långt och därför började folk kalla honom "Harald hårfager" (harald the fairhair)
Gyda gifte sig också med Harald när han hade erövrat allt land och efter 10 års tid klippte sig alltså Harald

Haralad med söner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar