torsdag 9 september 2010

BOB


Boben introducerades i samband med första världskriget men blev riktigt populär runt 20-talet. Att den introducerades i samband med världskriget berodde till stor del på att det var praktiskt med kort hår för kvinnor som jobbade inom (och utanför) det militära. Trotts uppenbara förhållanden sågs boben som något nytt och rebelliskt vilket självklart hängav många unga! Vissa kvinnor hade klippt sig kort innan det blev mode och Gabrielle Chanel var en av föregångarna.


     Frisörerna fick väldiga problem när det blev efterfrågan på att klippa av sitt hår för kvinnor. Innan hade frisörerna i princip stylat hår. De största komplikationerna hade vart att hantera/arrangera så att håret hade fina lockar och var uppsatt fint. (jag vill BITTERT påpeka att det ungefär är samma jävla sak som alla "vanliga" tjejer fortfarande vill ha när de ska "sätta upp håret lite fint", typ gå på bal, jag vill då mest skrika och slänga locktången i huvudet på dem! WTF get a real updo! lixom, kan jag känna... ehh.. well... åter till boben)
     Att inte dam frisörerna kunde klippa boben gjorde dels att det blev vääldigt populärt att utbilda sig inom att klippa kort hår, men också att många kvinnor till en början gick till barberare (herr frisörer)
     Boben bars/stylades på många olika sätt, raka, lockiga och vågiga, och till hårmodet blev även mer "herrliknande" hattar populära eftersom de funkade att bära till det korta håret.


     På 30 talet började kvinnorna låta håret växa igen, så in på 40 talet hade många mellan långa hår med fixerade lockar. Det var först på 60talet som boben slog till hårt igen med hjälp av Vidal Sassoons creative team. Efter dess har den vart populär titt som tätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar