måndag 11 oktober 2010

Viktorianskt hår

(Den viktorianska tidsperioden sträcker sig från år 1837 till början av 1900talet och blev namngiven efter den brittiska drottningen Victoria som regerade under denna tid)




Viktorianerna betonade mjuk och naturlig skönhet när det gällde kvinnors hår och mode. En viktoriansk kvinna klippte sällan sitt hår, i vissa fall aldrig. Håret sattes oftast upp, och dekorerades med blommor, band, eller vackra hårkammar. Det var även under denna tid som det började bli populärt att gå till en frisör för att få ens hår stylat. 
Långt och utsläppt hår bars vanligtvis endast av unga flickor eller uppträdande artister inom tex teater, dans och sång.



De viktorianska frisyrerna för män var ganska konservativa. Hår var i allmänhet korta och tämjdes med vax eller olja. Tyngdpunkten när det gällde styling låg istället på ansiktshår, t.ex. i utformningen av en gentleman's mustasch, skägg eller polisonger. (vill också lägga in VART tog gentlemannen vägen? alltså han som såg ståtlig ut och typ var intellektuell och kunde föra sig? VART? Jag vill fortfarande se killar med fick-ur och en cool mustasch! vill vill vill... eh ok, back to reality!)  




Kvinnor fortsatte att bära hatt under denna era skapade med fantasifulla färger och dekorerade med plymer och band. Under 1870-talet, fick håret på bakhuvudet ibland hänga fritt och långt. Det blev en look som är med i många porträtt från den tiden. 



Kvinnors frisyrer började bli mer komplicerade och välarbetade mot slutet av 1800-talet. Och år 1872 kom en viktig uppfinning inom hårstyling: pressning/krusning. Pressningen möjliggjorde en frisyr genom att håret drogs över ett värmeverktyg, vilket resulterade i en attraktivt våg.  "Marcel vågen" kallades den och var en ny stil som hade skapats av heta järn verktyg. Att den kallades "Marcel vågen" berodde på att det var en fransk frisör som hette Francois Marcel som uppfann tekniken för att få till vågorna med värmetängerna. De första tängerna var tillverkade i Paris och Francois Marcel skaffade sig en förmögenhet! Looken höll sig kvar väldigt längre och är ju egentligen fortfarande populär. 





Under 1890 talet hade höga frisyrer nästan försvunnit som mode trend. Utseendet på en så kallad "Gibson Girl" var mycket mer naturligt och väldigt populärt. En bulle sveptes löst upp på huvudet och denna look blev väldigt populär bland unga viktorianska flickor. En "psyche knot" var särskilt poplär. Detta var egentligen en lite stramare variant av "Gibson girl" -looken och väldigt liknande de knutar som vart så populära för unga tjejer under de närmaste åren idag på 2000-talet. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar