tisdag 30 november 2010

ancient assyrian hair

("Assyrien var ett forntida rike med centrum vid floden Tigris i Mesopotamien i det nuvarande norra Irak. Assyriska riket existerade från ca 2000 f.Kr. till sin undergång i slutet av det sjunde århundradet f.Kr.Assyrien räknas som den första militära stormakten. Landet Assyrien blev upplöst 612 f.Kr.")


Värmespolar uppfanns av assyrierna i Mesopotamien omkring 2000 f. Kr: håret rullades kring heta metallstänger och täcktes med fixerande bivax. Som resultat fick man perfekt glänsande lockar som de historiska assyrerna blivit kända för och som finns välbevarat från den tiden i konst och skulptur. (fantastiskt sådan dessutom) 




 Deras lockiga skägg och hår var inte alltid deras egna. Peruker och löshår användes flitigt. Assyrerna var kända som barbarer av andra folkslag, de var en stormakt och skulle helst se lika väldiga ut som de var. Assyriernas oljade, parfymerade och grant färgade lösskägg, bryn och peruker med flätor samt korkskruvslockar har beundrats. Frisyrerna var så komplicerade att ingen skulle ha haft tid att sköta dem på vanligt sätt. Därför byggdes peruker upp i dagar och veckor av perukmakaren och sedan var det bara att välja vad man ville ha för dagen.

  
Att tvätta huvud och hår ansågs farligt och blev därför ofta en hel ceremoni av försiktighetsåtgärder. Under resor undveks det helt. Perserkungen sägs bara ha tvättat huvudet på födelsedagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar