söndag 24 oktober 2010

Afrohair


Man kan tro att afrohår är starkt och grovt men i själva verket är det tvärt om! Afrohårstrån brukar ofta vara väldigt finlemmade och tunna. Att det dessutom är så lockigt påverkar kvalitén på det sättet att; vid varje böj och snurr som håret gör är det ofta lite tunnare och känsligare för brott. Dessutom tenderar fjällskiktet (läs inlägg: "Cortex") att ligga lite höjt och "halvöppet" längs med varje snurr. Det kan både göra så att håret blir mer känsligt och poröst, men rent utseendemässigt blir resultatet att håret inte reflekterar ljus på samma sätt och därför kan uppfattas glanslöst.



På grund av fjällskiktet och porösiteten i håret har afrohår svårt att behålla tillförd och naturlig fukt vilket gör att det kräver mycket underhållning för att inte bli för torrt. Att det är torrt och krulligt i sig kan leda till att det trasslar väldigt mycket och många menar att skl "relaxers", en väldigt stark sorts permanent, hjälper håret att hållas på plats. Personligen tycker jag att skl "relaxat" afrohår är ganska fult och gillar det naturligt! Bra hårvård i form av oljor och leave-in conditoners bör dock användas flitigt.



Många afro-amerikaner lägger in skl "waves" i håret som gör att det ser "västerländskt" ut. Bla Beyonce, Tyra banks och Naomi Campbell använder sig flitigt av waves som egentligen bara är ett sätt att fästa löshår. Det egna afrohåret flätas i en spiralform längs med hela huvudet och sedan sys en träns med löshår på hela vägen runt. Ibland fästs toppen med en slags fake´ad bena med löshår på. Principen blir alltså att man inte kan se det egna håret över huvud taget och som en form av en mer naturlig "peruk".



Tyvärr är jag sämre än vad jag vill vara på afrohår och i Sverige finns inte ett allt för stort utbud inom marknaden. Men att svarta kvinnor i USA lägger mkt pengar på sina hår är det verkligen inte tvekan om och teknikerna är många och intressanta. Moore afro känner jag!

1 kommentar: