söndag 17 oktober 2010

Hairspray Queen


Hår spray uppfanns inte försen i början av 40-talet. Många hade använt sig av aerosolsprayer för att döda insekter under 2.a världskriget och efter kriget började hårindustrin greppa hur de kunde använda sig av aerosolbehållare. År 1950 blev Helene Curtis den första att använda den allmänna termen "Hairspray" för sin nyutvecklade aerosolprodukt som namngavs "Spray Net" och 1955 såldes det redan över hela världen. Snart fick Helene Curtis stor konkurrens på marknaden av flera andra företag. 



När ett ämnet kallat CFC-aerosoler visade sig vara skadliga för ozonskiktet på 1970-talet började en ut-rensning. Detta hindrade inte skönhetsföretagen som snabbt funnit alternativa metoder. Det började införas en aerosol utan CFC och idag används sprayflaskor med flera olika bränslen som tex gasol.


På 1950-talet gjorde den så kallade "Bouffant frisyren" att användningen av hårspray ökade och de flesta stylings-verktygen som kom under 1960-talet bredde också på sprayens popularitet. Företag började göra en mängd olika formler och styrkor för olika typer av hår. Under mitten av 60-talet var hårspray den ledande produkten i skönhetsbranschen.
     Under dessa årtionden brukade kvinnor spray håret tungt och sedan lämna det orört tills det behövde kammas ut och tvättas. (jag kan intyga med min personliga erfarenhet att denna tradition fortfarande vårdas av 40-talist damer med pengar i plånboken, haha)  Lacken i sprayen var så klibbigt att golven i skönhetssalonger och badrum hem blev ganska äckliga.


"Missbruket" av hårspray tog slut sent 60-tal på grund av förändringarna i kvinnors frisyrer som till störta delen bottnade i politik. De långa raka håren och den naturliga look som bars av hippies och feminister lämpade sig inte för att bli sprayad. I takt med att hårsprayer blev bättre och förnyades, började kvinnor i istället spraya sina hår med en lätt-medelhård spray som höll deras hår på plats, men inte fick ett stelt och onaturlig utseendet. 



Redan på 1980-talet gjorde dock den ultra starka hårsprayen comeback med hjälp av punk och rock musik. den behövdes för att fixa sina "spikes" och Mohawks.
     Sedan 80-talet har hårspray utvecklas till en rad olika varianter och företagen lanserar ofta flera hårsprayer med olika stadgor, och så som jag själv upplever det -ibland bara med olika namn men ändå samma sak. Det finns även pump-sprayer som inte innehåller någon alkohol vilket kan vara bra eftersom alkohol torkar ut, oftast tycker jag att de inte funkar lika bra dock. 



Skulle JAG få välja bara EN enda stylingprodukt till mitt hår skulle jag DEFINITIVT välja hårspray!!!

Elnett reklam, =övercreedad klassiker-hårspray som jag HATAR:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar