torsdag 9 december 2010

Wigs part II


ROMARRIKETS PERUKER:
(ca 300 f.kr – 300 e.kr)
Runt året 100 fkr och någonstans precis innan år 1 var romerska hårmodet så avancerat att kvinnorna bokstavligt talat slet ut håret med hårda behandlingar. Lösningen blev peruk som byttes lika lätt och ofta som hattar - lösa lockar och hela och halva hår uppbyggda kring nät och kuddar, fästa med hårnålar och prydda med ädelstenar. Till och med statyerna gjordes med peruk som byttes ut när hårmodet ändrades.
     Innan den perioden var hårstylingen ganska enkel och samma enkelhet gällde också kläder och smycken. Hur man såg om någon hade pengar i sin stil eller inte berodde alltså nästan på samma saker som idag; Vilket material man använde sig av! Detta gällde även med håret och en rik romersk kvinna skulle ha så fina peruker som möjligt med äkta människohår.
     Vanligast var att man hade slavinnor som frisörer och stylister. Det sattes ganska stor press på dessa slavinnor att de skulle vara fingerfärdiga med flätningar, tekniker och arrangemang. Av romarna kallades de "ornatrices".
     Att män blev flintskalliga ansågs vara en missbildning och för att täcka detta var peruker det bästa. (Det sägs att Julius Caesar var väldigt nöjd med att få bära lagerkransar i senaten eftersom det täckte hans skallighet!)
     Perukerna bars fram till 200-talet då den kristna kyrkan började rasa mot dem men fanns att köpa i butiker i Rom fram till år 672.


Romersk dam får håret fixat av slavinnor:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar