fredag 17 december 2010

Dandruff

 
Att man får mjäll kan bero på olika saker, men det handlar om yttre hudceller som lossnar när huden förnyar sig. Detta gör det på ALLA, men produktionen av nya hudceller varierar hos olika individer och när hårbotten producerar till överskott kallas det för mjäll.
     Exakt vad som orsakar överproduktionen av hudceller och därmed mjäll är oklart, men den vanligaste och främsta teorin är att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns på huden hos vuxna. Om man då är extra känslig för jästsvampen eller har den i större mängder produceras synliga mjäll. 

 
Det finns både feta och torra mjäll. Den synligast varianten för omvärlden är torra mjäll eftersom de flagnar och lägger sig på axlar och kläder. Den (enligt mig) lite mer obehagliga varianten "feta mjäll" lägger sig i hårbotten som stora kakor och måste noggrant tvättas bort eftersom de annars ligger kvar som en avlagring.
     Mildare mjäll-schampon finns att köpa lite var stans och brukar innehålla ett ämne som heter "selen" som avlägsnar mjäll. Har man större problem bör man leta efter ett mjäll-schampo som innehåller ämnet "Ketokonazol" och det finns att köpa på apotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar